-->

Halo !!! Saya Kang Ismet, ini adalah blog tentang AMP HTML dan cara penerapannya

Merhaba işte en güncel haberler

Şangay 5'lisi

      Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa birliği ile ilgili konuşmasında geçen Şangay 5'lisi Nedir?Ne zaman kurulmuştur? Niye oluşmuştur? Üyeleri kimdir gibi sorulara cevap vereceğiz.




       Şangay 5'lisi nedir?

      Nasıl Avrupa birliği,Nasa bir  siyasi ve ekonomik örgütleme ise Şangay 5'lisi de siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.Diger örgütlenmelerin ilkeleri ve hedeflerini kendilerine uygun görmeyen ülkelerin kendilerine yeni bir örgütlenme kurmuştur.



          Şangay 5'lisi Ne zaman ve hangi ülkeler kurmuştur?

       Şangay 5'lisi 1996 yılında  Çin,Rusya,Kazakistan,Kırgızistan ve Tacikistan ülkelerinin katılımıyla kurulmuştur.



          Bu örgütlenme ismini nerden almıştır?

       Bu örgütlenme Çin'in  Şanghay kentinde bu 5 ülkenin katılımının nedeniyle adına Şangay 5'lisi denildi.Fakat!2001 yılının eylül ayında Özbekistan'ın katılımı ile bu örgütlenmenin adı Şangay İşbirliği örgütü olarak değiştirildi.



         Bu örgütlenmeye Türkiye'nin tutumu nedir?

       Bu örgütlenmeye Türkiye'nin belirtili bir açıklanması bulunmuyor fakat bulanık olan bilgilere göre Avrupa Birligi'nden daha sıcak bakılıyor.Türkiye,Azerbaycan,Ermenistan,Kamboçya ve Sri lanka ile diyaloglar kuruluyor.



       Bu örgüte katılan 2 ülke daha var bunlar :

       Hindistan ve Pakistan bu iki devlet önce gözlemci statüsündeydi.Şu an ise Rusya lideri Vladimir Putin'in dediği gibi"Şangay İşbirligi Örgütü için yeni bir dönem başlıyor "